Често задавани въпроси

Колко голяма къща може да се построи от дърво?

По-скоро нормативните изисквания в определена държава ограничават реализацията на Вашите мечти.

В резултат на дългогодишния опит, изпитаната технология, качествените материали, прецизното проектиране и изпълнение ни позволяват да строим домове на 3 етажа с разгъната площ няколкостотин квадратни метра. Комбинацията от камък и дърво позволява допълнително увеличение на жилищната площ.


Къде може да се изгради такава къща?

Навсякъде където пожелаете. В планината, на морето, в полето. Самостоятелно жилище, вила или туристически комплекс, офис или детска градина.


Става ли за живеене или основно се ползва за вила на морето или планината?

Качеството, опитът и възможностите на КОНТИО Ви дават шанс и гарантират да притежавате пълнофункционално жилище за постоянно живеене. Ако сте привърженик на извънградска вила, ВИП ДОМ ще Ви предложи подходящо и неповторимо малко чудо. 


За колко време се строи жилище от дърво?

Ние внасяме 100% от материалите за сградите, готови за монтаж от Финландия, включително дървени врати и прозорци от най-високо качество в света. Това ни позволява, в зависимост от големината на постройката да я предадем в готов вид от 2 до 5 седмици. Енергията необходима за издигане на дом от дървени греди или трупи е 15 пъти по-малка в сравнение с тази за масивен тухлен или железобетонен такъв.


Този тип къщи, устойчиви ли са на земетресения и урагани?

Къщите изградени по технология и с материали на КОНТИО са между най-здравите конструкции. Малкото тегло на дървесината, нейната здравина, якост, еластичност, устойчивост на деформации и вибрации, надеждните връзки между гредите (трупите) с патентованата сглобка, здравият покрив и масивните основи Ви гарантират функционално жилище за стотици години напред. Във Финландия съществуват домове строени преди 400 години, обитавани и сега.

На практика, единствено къща на КОНТИО е устояла на ураган 4-та категория със скорост 220 – 260 km/h и сила 20 000 000 мегавата във Филипините през 2006 година, докато други метални, сглобяеми панелни и даже масивни сгради и съоръжения са частично или напълно разрушени. 


Каква е гаранцията на жилището от масивно дърво?

Гаранционните срокове на строително-монтажните дейности и строителните обекти съответстват на Наредба №2, издадена от МРРБ. Доказателство за надежността и устойчивостта във времето са домове от масивно дърво построени преди 400 години и все още се обитавани във Финландия. КОНТИО извършва строг входящ контрол на суровините, гарантирайки на своите клиенти неизменно, повтаряемо и високо качество. Използването на последна дума на техниката машини и технологии за проектиране и производство е наложило понятие известно като “качество КОНТИО”.


Необходима ли е поддръжка на къщата?

Да. Както всяко жилище, така и дървената къща се нуждае от поддръжка. Дървото е жив материал и в течение на първите 2 – 3 години конструкцията се характеризира с незначително слягане. Това не бива да Ви безпокои. За целта постройката е снабдена с предвидени на необходимите места сглобки за убиране на слягането. Освен това, технологията КОНТИО на обработка на дървесината минимизира този процес.

В зависимост от климатичните условия, повърхностите на гредите и трупите се третират на всеки 4 – 10 години с подходящи природни безвредни вещества за защита от ултравиолетови лъчи, мухъл и плесени. 
ВИП ДОМ Ви препоръчва да не експериментирате, а да използвате нашите услуги за поддръжка и обслужване, гаранция за дълъг живот на прекрасното Ви жилище.


Кой живее в такова жилище и защо да инвестирам в него?

Би било хубаво всички да могат да живеят в такова жилище. Все повече хора по света, на север и на юг, на изток и на запад се убеждават, че не съществува по-добър дом от този изграден от качествен финландски северен бор. Тенденциите в световен мащаб показват, че домовете от масивни греди и трупи имат неоспоримо добро бъдеще. Човек който цени здравето на децата си и своето, правилната инвестиция на своите средства, индивидуалността, престижа, близостта с природата, неповторимата атмосфера, надежността, безопасността и комфорта е добре дошъл във ВИП ДОМ за да реализираме мечтата му.


Какво печеля живеейки в такъв дом и за какво плащам?

Живеете в неповторима, луксозна и екологична среда без алергии. Северният бор филтрира въздуха и убива вредните микроби. Осигурявате на децата и за себе си здравословни условия за почивка и сън. Подчертано индивидуалната и комфортна обстановка Ви носи престиж. Може да разполагате в допълнение с превъзходна финландска сауна, финландска камина с ненадмината ефективност и икономичност, басейн, баркю, беседка и т.н. Получавате готово жилище за няколко седмици.

Вашата къща е устойчива на жестоките климатични промени – високи или ниски температури, дъжд, сняг, ураганен вятър. Не се притеснявате изобщо от земетресения. Получавате къща доставена 100% от КОНТИО, Финландия с най-качествени материали (дървесина, врати и прозорци с възможност за избор), проектирана и изпълнена по най-високите европейски изисквания. Конструкцията се съпровожда със сертификати за качество, безопасност и съответствие с европейските стандарти.

Притежавайки дом КОНТИО, Вие влизате в групата на избраните клиенти на най-престижните постройки от масивна дървесина. Залог за Вашия правилен избор са изключителните жилища на КОНТИО в Германия, Холандия, Франция, Испания, Италия, Швейцария, Ирландия, Чехия, Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Португалия, Гърция, Кипър, Литва, Латвия, Естония, САЩ, Канада, Япония, Китай, Филипини, Южна Корея.


Защо първоначалната цена на такъв тип къща е висока и рентабилна ли е инвестицията?

Цената на къщата КОНТИО се формира от цената на най-качествения материал за строителство – северния финландски бор, най-съвременни изпитани технологии за производство и проектиране, най-качествени врати и прозорци (специално подбран финландски бор, уникални брави, фиксиращи и заключващи механизми, прозорци с единични, двойни или тройни стъклопакети Pilkington), богатия опит и надеждност.
Вашата инвестиция ще се връща много бързо благодарение на прекрасните качества на използваната дървесина. Не е необходимо да използвате допълнителна топлоизолация, ще правите значителни икономии на енергия за отопление, охлаждане и вентилация. Ще ви съдействаме и да получите безвъзмездно финансиране по програмите за енергийна ефективност, след което ще спестите от данъци от началото на 2008 година. По Ваше желание можем да монтираме и обслужваме слънчева система за топла вода и отопление и всякакви други инженерни системи. Живеейки в здравословна обстановка няма да боледувате, ще сте бодри, работоспособни и с висок тонус.


Как да си купя такъв дом, ако не разполагам със свободни финансови средства?

Вземате жилищен или инвестиционен кредит от Банка ДСК. Строите с парите на банката – супер нали!
Ако не разполагате в момента с готови средства, ние, заедно с нашия основен партньор Банка ДСК ще ви предложим специален жилищен кредит при най-добри условия и варианти за закупуване. Може да избирате от многобройните готови проекти или да Ви изработим индивидуален. За няколко месеца от датата на заявка получавате напълно завършен функционален дом, което е най-краткия срок в сферата на строителството.

Дори да имате необходимите средства може би е по-добре все пак да харчите парите на банката.
Ако сте инвеститор и искате да изградите вилно селище или да реализирате друг инвестиционен проект, ще са Ви необходими повече финансови средства, но и печалбите след това ще са високи. За това банка ДСК ще Ви осигури нужните пари. 


Каква дебелина на гредите или трупите трябва да изберем и има ли нужда от допълнителна топлоизолация и влагоизолация?

Дървесината от финландски северен бор се характеризира с превъзходни строителни и топлоизолационни качества. В зависимост от Вашите изисквания или нормите, може да изберете сграда построена от греди или трупи с различни стандартни размери. При изчисляване на коефициентите на топлопреминаване U [W/(m2K)] на стените се използва конструктивното значение на коефициента на топлопроводимост за дървените греди и трупи = 0,12 [W/(mK)], което определя енергийната ефективност на Вашия дом.
U = 1,04 W/(m2K) – за правоъгълни греди с дебелина 95mm
U = 0,85 W/(m2K) – за правоъгълни греди с дебелина 120mm
U = 0,77 W/(m2K) – за правоъгълни греди с дебелина 135mm
U = 1,04 W/(m2K) – за правоъгълни лепени греди с дебелина 95mm
U = 0,77 W/(m2K) – за правоъгълни лепени греди с дебелина 135mm
U = 0,60 W/(m2K) – за правоъгълни лепени греди с дебелина 180mm 
U = 0,53 W/(m2K) – за правоъгълни лепени греди с дебелина 205mm
U = 0,79 W/(m2K) – за кръгли трупи с диаметър 150mm
U = 0,72 W/(m2K) – за кръгли трупи с диаметър 170mm
U = 0,60 W/(m2K) – за кръгли трупи с диаметър 210mm
U = 0,53 W/(m2K) – за кръгли лепени трупи с диаметър 230mm

Използваният комплект от уплътняващи материали гарантира прекрасна дългогодишна влагоизолация на Вашия дом. Освен това, дървото притежава отлична способност да балансира измененията на влажността, като поглъща или изпуска излишната. Това означава, че не е необходима допълнителна влагоизолация на стените.Препоръчително е покривът и подът да се изградят с достатъчно дебела топлоизолация. Ако все пак желаете допълнителна топлоизолация на стените, ние ще Ви предложим най-правилното и качествено изпълнение съобразно технологията на КОНТИО.


Добре ли е уплътнена къщата и каква е херметичността на конструкцията?

Външните климатични условия като температура, влага и налягане се променят според сезоните. За да се поддържа комфортна и здравословна среда за живеене е необходимо вътрешния климат в сградата да бъде стабилен. Къщите, построени по нашите изисквания са нискоенергийни и вътрешните условия се поддържат лесно. Особено важно е ветрозащитата и въздушната бариера на Вашия дом да бъдат проектирани и изпълнени съгласно технологиите на КОНТИО. Външните стени, изградени от дървени масивни греди и трупи на КОНТИО и от най-добрите уплътняващи материали, отговарят на изискванията, като не се нуждаят от отделна допълнителна ветрозащита и въздушна бариера. Използваният комплект от материали гарантира прекрасна дългогодишна изолация на Вашия дом. Дървото притежава отлична способност да балансира измененията на влажността, като поглъща или изпуска излишната влага. Домът Ви едновременно диша и е защитен от външни влияния.

Тестовите изпитания за херметичност на къщите на КОНТИО, направени от Центъра за технически изследвания VTT на Финландия, показват коефициент N50=1,5 1/h. Превъзходен резултат!


Каква е разликата между финландската дървесина и друг вид дървесина използвана за производство на масивни сглобяеми къщи?

Финландският северен бор около Полярния кръг расте изключително бавно при крайно неблагоприятни природни условия. Късото лято и ниските температури са причина ежегодния прираст на дърветата да е много малък. Разстоянието между годишните пръстени понякога е невидимо за човешкото око. Почвата и природните условия са причина дървесината да е с особен състав, незасягана от дървояди и насекоми, изключително качествена и здрава, устойчива за столетия напред. Механичните и физични качества, технологичността и красотата на дървесината от севернофинландския бор я правят идеалния избор на материал за вашето жилище.


Лесногорим материал ли е дървесината от севернофинландски бор?

Пожароустойчивостта на конструкциите от дървени греди и трупи касаят механичната носеща способност (R), цялостта (E) и изолацията (I). Тестовите изпитания на къщите на КОНТИО, направени от Центъра за технически изследвания VTT на Финландия, показват устойчивост на огън, в зависимост от дебелината на материала, клас REI-30, REI-60, REI-90, REI-120 (числата означават минути). Тези добри показатели са резултат от използването на високоплътната севернофинландска дървесина. 
По статистически данни около 90% от нещастните случаи при пожар са следствие на обгазяване с вредни и задушливи газове, а не на изгаряния. Дървото е природен материал и при горене отделя значително по-малко опасни вещества, намалявайки риска за човека. Докато при въздействието на огън върху железо-бетонните конструкции се наблюдава разрушаване на бетона и омекване (топене) на арматурата, което води до срутване на сградата.

Устойчивостта на дървените конструкции може да се повиши допълнително чрез обработка с подходящи огнезащитни материали, а безопасността чрез монтаж на автоматични пожарогасителни прахови капсули. Ние предлагаме уникални системи за комплексна интегрална защита тип интелектуална сграда – видеонаблюдение, аудиоконтрол, охрана, контрол на достъп, пожароизвестяване, пожарогасене. Нашата прецизна система е способна да регистрира дори дим от запалена цигара на бял фон, така, че място за безпокойство няма.


Дървото обикновенно се напуква, как е решено това?

КОНТИО е разработила и патентовала технология PRESSLOG за предварителна термомеханична обработка на гредите за намаляване на този естествен ефект. Благодарение на оптималната температура, поддържана в процеса на сухо пресоване, клетките на дървесината запазват своята естествена структура, а на повърхността не се отделя смола и други екстрактни вещества.
При кръглите трупи напрежението предизвикващо цепене на материала е минимизирано чрез направа на изкуствен вътрешен канал.Значително по-добри в това отношение са лепените греди и трупи по собствена разработка с използване на инфрачервено облъчване, изключително важна особеност. При лепените материали изкуствено са намалени есетествените локални механични напрежения и е увеличена общата якост.


Как дървената къща е защитена от дървояди и други насекоми?

Севернофинландският бор се характеризира с естествена защита против дървояди и насекоми. Съставът на дървесината отблъсква вредителите и без допълнителна обработка. Например, жилищен комплекс на КОНТИО в Канада не е засегнат изобщо от дървояди, докато аналогични къщи от канадска дървесина на същата територия са тотално атакувани.При необходимост гредите и трупите могат да се обработят с безвредни защитни вещества.


Каква е разликата между сглобяеми панелни къщи и финландските къщи от масивна дървесина?

ВИП ДОМ предлага къщи от висококачествена масивна плътновлакнеста финланска дървесина. Основната разлика е, че ние използваме само материали от живата природа за да постигнем напълно екологична среда за живеене и работа. Само в сграда от масивно дърво Вие ще почувствате уханието на гората и естественото балансиране на влажността и температурата в “дишащата” къща. Финландските постройки от греди и трупи са изключително здрави, надеждни и устойчиви на ураганни ветрове и силни земетресения.

Сглобяемите къщи от готови многопластови панели са по-евтини и също се изграждат бързо. Всеки сандвич панел, с цел повишаване на топло и звукоизолационните свойства, съдържа основно индустриални органични химични вещества – EPS (експандиран полистирен) пяна, OSB (плочи с лепени ориентирани дървени отпадъци), метали или други подобни. Даже в минералната и каменна вата се използват органични свързващи вещества. При някои панелни къщи само външната облицовка е дървена. Вярно е, че тези сгради са нискоенергийни, но вие сте обградени основно от изкуствени индустриални продукти които при пожар отделят изключително отровни и задушливи газове. Даже ако сега големите световни производители, с цел повишаване на своята печалба създават по евтини и достъпни продукти, обявяват, че техните изделия са екологични и безопасни, не пречи Вие да се замислите дали това е така и какви ще са последствията след около 10-20 години. Може би ще е вече късно за Вашето здраве!

Изборът е единствено във Ваши ръце – да притежавате дом от естествени материали от живата природа или да се насочите в другата крайност, дом изграден включително от тухли или бетон с използване на неизвестни за вас вещества и материали от “XXI век“.


Акценти

Камини
Камини без комин
Отопление
Отопление
Обзавеждане
Сглобяеми къщи